Öncelikle tanık veya şahit olarak bildirilen kimse mahkemeye gitmek ve bildiklerini anlatmak zorundadır. Ancak istisnai durumlarda tanıklıktan çekinmek mümkündür.
Boşanma davalarında tanık önemli bir unsurdur. Davayı ispatlamak için tanıkların beyanları kritik derecede etkili olur. Boşanma davasında tanık olarak mahkemeye bildirilen bir kişinin aklına genellikle şu soru takılmaktadır: “Boşanma davasına çıkmazsam ne olur“, “Boşanma davasında şahit gelmezse ne olur?”
Boşanma Davasında Tanık Mahkemeye Gitmezse Ne Olur?
Eğer tanıklık yapmak için mahkemeye gitmezseniz polis veya jandarma zoru ile mahkemeye götürülürsünüz. Zorla götürülmeniz yüzünden ortaya çıkan masrafları da ödemek zorunda kalırsınız.
Mahkemeye Gitmeyip Mazeret Bildirmek Mümkün Mü?
Eğer geçerli bir mazeretiniz var ise mahkemeye bir dilekçe ile bu durumu bildirebilirsiniz. Bu durumda başka bir tarihe duruşma günü verilir. Mazeretinizin mahkeme tarafından kabul edilmesi için geçerli bir mazeret olmalıdır. “Bugün müsait değilim, çok işim var, katılmak istemiyorum” gibi mazeretler kabuk edilmez. Adana boşanma avukatlarından Av. Saim İncekaş mahkemeye çıkamayacak kişilerin kesinlikle “mazeret dilekçesi” vermesi gerektiğini söylemektedir.
Boşanma Davasında Şahitlik Yapmak İstemeyenler Ne Yapabilir?
HMK 253:
“Usulüne uygun olarak çağrılıp da mazeretini bildirmeksizin gelmeyen tanıklar zorla getirilir ve gelmemelerinin sebep olduğu giderler takdir edilerek, kamu alacaklarının tahsili usulüne göre ödettirilir. Zorla getirilen tanık evvelce gelmemesini haklı gösterecek sebepleri sonradan bildirirse aleyhine hükmedilen giderler kaldırılır.”
HMK 271:
Tanık, kanuni bir sebep göstermeden veya göstermiş olduğu sebep mahkemece kabul edilmemesine rağmen tanıklık yapmaktan çekinir, kendisine sorulan sorulara cevap vermekten kaçınır ya da yemin etmemekte direnirse, bu yüzden doğan giderler takdir edilerek, hakkında kamu alacaklarının tahsili usulüne göre ödettirilmesine karar verilir. Ayrıca, tanıklığının veya yemininin gerçekleştirilmesi için, dava hakkında hüküm verilinceye kadar ve her halde on beş günü geçmemek üzere disiplin hapsine karar verilebilir. Kişi, tanıklığa ve yemine ilişkin yükümlülüğüne uygun davranması halinde, derhal serbest bırakılır.
Nafaka kaldirma davasina iki şahit istediler. Bu şahitler gitmezse yine polis zoruyla goturulme olur mu