Bu yazıda boşandığın eski eşinin hala sana ait evi işgal ediyor olması durumunda nasıl bir yol izlemen gerektiğini anlattım. Dikkat etmeni isterim ki boşanma sürecini değil, boşanma bitip tamamen kesinleştikten sonraki süreci anlatıyorum.
Boşandığım Eski Eşimi Evden Nasıl Çıkarabilirim? Boşanınca Evden Kim Gider?
Boşandığın eski eşin hala sana ait evde oturmaya devam mı ediyor? Boşanma sonrası evde oturma hakkı kime ait? Boşanan eşler aynı evde kalabilir mi? Boşanmada oturulan ev kime kalır? Boşanan eşlerin tarafıma en çok ilettiği sorulardan birisi de budur. Mahkeme kararı ile boşanılan eş düzenini bozmak istememekte ve yaşanılan ortak evi terk etmemekte diretmektedir. Bu gibi durumlara boşanma davaları sonrasında sıkça rastlanmaktadır. Boşanma sonrası evde oturma hakkı, o evin tapusu hangi eşin adınaysa ona aittir. Boşanma davasının bitip kesinleşmesiyle birlikte artık evin aile konutu olma özelliği sona erer. Dolayısı ile boşanınca evden gidecek eş, tapu sahibi olmayan taraftır.
Evin evlilik içerisinde alındığını, ev üzerinde senin de hakkın olduğunu iddia etsen dahi, bu iddian sana o evde oturma hakkı sağlamaz. Bu iddia ancak bir mal paylaşımı davasının konusunu oluşturur.
Eşe Karşı Tahliye Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Tüm medeni çabalarınıza rağmen eski eşiniz evden çıkmıyorsa bu durumda son çare kendisine karşı tahliye davası açmaktır. Bu davaya hukukta “el atmanın önlenmesi davası” denilmektedir. Sana ait evi terk etmeyen eski eşe karşı bu davayı açarak eşinin evi haksız şekilde kullandığı aylara dair kira bedeli de talep edebilirsin. Böyle bir durumda bir avukattan profesyonel hizmet alarak eşini dava yoluyla evden çıkarabilirsin.
Peki, Boşanma Sürecinde Evde Kim Kalır?
Boşanma sürecinden anlaşılması gereken, henüz boşanma davasının sürdüğü ve bir karara bağlanmamış olduğu süreçtir. Bu süreçte boşanma kararı kesinleşmediği için eşler halen hukuken evli olarak nitelendirilirler. Boşanma davasının devam ettiği süreçte eşini evden çıkarmak için Aile Mahkemesi hakiminden tedbir kararı almalısın. Böyle bir karara uygulamada uzaklaştırma ve aile konutunun tahsisi denir. Boşanma sürecinde evde kimin kalacağı bu yazımızın konusu olmadığı için kısaca değinmekle yetiniyorum.
Merhaba Ulaş Alkan ben eşim bana boşanma davası açtı 19 yıllık evliydik şiddetli geçimsizlikten dolayı kısaca olay şöyke gelişti annem 2019 yılında kansere yakalandı maddi manevi yordu beni annemi kasım ayında kaybettik sonrasında kendimi toparlıyamadım eşim ve ailesi üzerine çok gelmeye başladılar şiddet kullanmadım ama hakaret etmişimdir 14 şubatta anlaşmalı boşandık mahkemede eşyaları istemedi ve 2 çocuklarımızında babada kalması için hakime hanımın karşısında imza attı gidipte kararı almadık. Ben ayrı bir eve geçtim barışmak için elimden geleni yaptım lakin beni her yerden engelledi aileside telefonlarımı engellemiş ama şimdi evi terk etmesini istiyorum bu hakkım varmı?
İyi günler efendim yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Anlaşmalı olarak on ay önce eşimle boşandık.Esim tapusu bana ait olan evimde oturmaktadır.Kendisine ilk başta anlayış göstererek müsade etmeme rağmen evimden çıkmak istememektedir.Ben boşandıktan sonra yine bana ait olan yazlik evimde yaşamaktayım.Tahliye davası açabilir miyim?,karar süresi ne kadardır.?Ayrica eşim daha uzun yıllar oturmaya devam ederse tahliyesi zorlasirmi hak talep edebilirmi? Saygilarimla
Merhaba eşim ile şuan çekişmeli boşanma surecindeyiz. Kendime vurur darp etti derim diye beni evden uzaklaştırdı.çocuğum da bu olaylara şahit oldugundan ayri eve çıkmak zorunda kaldim. Şuan bana ait olan ev ile birlikte ortak malimiz olan iki daieninde kiralarini alıyor. Şu durumda kendi adıma kayıtlı evden uzaklastirma isteyebilirmiyim. 3 tane evimiz olmasına rağmen ben şuan kiradayim
merhaba yakinim için bilgi almak istiyorum
eslerden erkek olani boşanmak istiyor kadinda istiyor ama bosanmam kesinlesmeden evden ayrilmam diyor
4 yıllık evliler çocukları yok asgari ucretli çalışan eski eşine ve iki çocuğuna nafaka ödemekte simdiki esinden ayrilirsa ne kadar nafaka öder kismen
merhaba
adam boşanmaya karar verdi kadın direndi çocuk babasının evden gitmesini istiyor .kadın çocuğu için boşandı mecburen çocucuğu için adam evden gidecek diye . velayet annede . ev adamın üstüne mahkeme kararınca kadına verildi oturma hakkı . mahkeme kararında evin yarısı kadına verildi . ama adam halen evden gitmiyor . nasıl yol izlenmelidir .
Ben 2008 yılında eşimden boşandım 2010 yılında da yargıtay kararı ile boşanma kesinleşti.. Ancak boşandığım eşim 13 yıldır tapuda ve Belediye kayıtlarında adıma kayıtlı dairemde oturmaktadır, eşimle mahkemede herhangi bir sorun yaşamadan nedeni bir şekilde ayrıldık ben de buna istinaden kendisine 2-3 kez evimi boşaltması konusunda sözlü uyarıda bulunmama rağmen hâlâ oturmaya devam etmektedir. Kendisi hakkında tahliye konusunda nasıl bir yol izlemeliyim.. Bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum, şimdiden teşekkür ederim…
Merhabalar ben eşimle 32 yıldır yaşıyorum 2003 yılında evimizi eşimin babasından miras kaldı ve bende onun üzerine borç bularak oturduğumuz evi aldık ev benim üzerime alındı.2000 yılından beri anneside bizimle idi 2005 yılında beni başka bir kadınla 3 senelik beraberliği oldugunu söyledi ve ben sineye cektim o ceksin gitsin diye gitmedi.sonra boşanmak istedi anlaşmalı boşandık benin üzerinde olan evi tekrar bana verdi hiç bir sey istemedi 2 cocugumda bende kaldı bende nafaka istemedim annesi beni bırakmayacagı için ben birsey yapmadım 2007yılında boşandık. Ve hala birlikte yaşıyoruz. 2016 yılında ben telefonla dolandırıldım emeklı olduğum için borcu odemedim ev benim üstüme oldugu için sorduğum avukatlar evi başkasının üzerine geçir dediler haciz koymasın diye bende başkasının üzerine değil zaten birlikte yaşıyorum beni bırakıp gimemiş diye eşimin üzerine geçirdim 3 yıl oldu annemi kaybettik.cocuklar büyüdü ve onlarla anlaşamıyor bu yüzden bizi evden tahliye ettirecek miş devamlı içem birisi her aksam evden kovuluyoruz ben 30 sene çalıştım bütün evin masrafı bende ben tapu iptali davası acabilirmiyim evimi geri alabilirmiyim bilgi verirseniz sevinirim ve nereye baş vurmam lazım