Boşandım, Eski Eşim Evden Çıkmıyor, Eski Eşin Evden Tahliyesi

Bu yazıda boşandığın eski eşinin hala sana ait evi işgal ediyor olması durumunda nasıl bir yol izlemen gerektiğini anlattım. Dikkat etmeni isterim ki boşanma sürecini değil, boşanma bitip tamamen kesinleştikten sonraki süreci anlatıyorum.

Boşandığım Eski Eşimi Evden Nasıl Çıkarabilirim? Boşanınca Evden Kim Gider?

Boşandığın eski eşin hala sana ait evde oturmaya devam mı ediyor? Boşanma sonrası evde oturma hakkı kime ait? Boşanan eşler aynı evde kalabilir mi? Boşanmada oturulan ev kime kalır? Boşanan eşlerin tarafıma en çok ilettiği sorulardan birisi de budur. Mahkeme kararı ile boşanılan eş düzenini bozmak istememekte ve yaşanılan ortak evi terk etmemekte diretmektedir. Bu gibi durumlara boşanma davaları sonrasında sıkça rastlanmaktadır. Boşanma sonrası evde oturma hakkı, o evin tapusu hangi eşin adınaysa ona aittir. Boşanma davasının bitip kesinleşmesiyle birlikte artık evin aile konutu olma özelliği sona erer. Dolayısı ile boşanınca evden gidecek eş, tapu sahibi olmayan taraftır.

Evin evlilik içerisinde alındığını, ev üzerinde senin de hakkın olduğunu iddia etsen dahi, bu iddian sana o evde oturma hakkı sağlamaz. Bu iddia ancak bir mal paylaşımı davasının konusunu oluşturur.

Eşe Karşı Tahliye Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Tüm medeni çabalarınıza rağmen eski eşiniz evden çıkmıyorsa bu durumda son çare kendisine karşı tahliye davası açmaktır. Bu davaya hukukta “el atmanın önlenmesi davası” denilmektedir. Sana ait evi terk etmeyen eski eşe karşı bu davayı açarak eşinin evi haksız şekilde kullandığı aylara dair kira bedeli de talep edebilirsin. Böyle bir durumda bir avukattan profesyonel hizmet alarak eşini dava yoluyla evden çıkarabilirsin.

Peki, Boşanma Sürecinde Evde Kim Kalır?

Boşanma sürecinden anlaşılması gereken, henüz boşanma davasının sürdüğü ve bir karara bağlanmamış olduğu süreçtir. Bu süreçte boşanma kararı kesinleşmediği için eşler halen hukuken evli olarak nitelendirilirler. Boşanma davasının devam ettiği süreçte eşini evden çıkarmak için Aile Mahkemesi hakiminden tedbir kararı almalısın. Böyle bir karara uygulamada uzaklaştırma ve aile konutunun tahsisi denir. Boşanma sürecinde evde kimin kalacağı bu yazımızın konusu olmadığı için kısaca değinmekle yetiniyorum.

Yargıtay Kararları

  • Eşe karşı açılan tahliye davası  4721 sayılı Türk Medeni Kanununun (TMK) 683 üncü maddesine dayalı olarak elatmanın önlenmesi davası olarak nitelenmektedir. Dolayısı ile ilgili dava “genel mahkemeler”de yani asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır.(Esas : 2014/10323, Karar : 2015/11346)

 

 

 

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin