Anlaşmalı Boşanma Sonrası Nafaka Talebi Dava Dilekçesi

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :

KONU : Müşterek çocukların her biri için ayrı ayrı aylık 2.500,00’er TL olmak üzere toplamda 7.500,00 TL İştirak Nafakasına hükmedilmesi istemimizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR :

Müvekkilim ile davalı taraf ile anlaşmalı boşanmış olup, müşterek çocuklar 2005 doğumlu, 2010 doğumlu ve 2013 doğumlu velayeti müvekkilime bırakılmıştır. İş bu boşanma davasında, müvekkilimiz yararına herhangi bir nafakaya hükmedilmemiş ve müşterek çocuklar yararına 200,00 er TL olmak üzere çok cüzi nafakaya hükmedilmiştir. Buna dair Adana Aile Mahkemesinin X sayılı ilamı ektedir. (EK-1)

Müşterek çocuk 2005 doğumlu olup lise 3. sınıfta okumaktadır. lise 3. sınıfta okuyan müşterek çocuk üniversite hazırlık çağında olup her geçen gün üniversite hazırlık ve diğer giderleri artmaktadır. Müşterek çocuk ergenlik çağında olmasından ve üniversite hazırlık döneminde olmasından ötürü zaruri ihtiyaçları da doğal olarak artmıştır.

Diğer müşterek çocuk 2010 doğumlu olup ortaokula 2. sınıfa gitmektedir. Ortaokulda okuyan müşterek çocuk hem gelişme çağında olmasından ötürü hem de liseye hazırlık çalışmaları sebebiyle zaruri ihtiyaçları da doğal olarak artmıştır. Halen annesi ile birlikte yaşamakta olup, bakımı ve tüm ihtiyaçları annesi tarafından karşılanmaktadır.

Son müşterek çocuk ise 2013 doğumlu olup ilkokul 3. sınıfa gitmektedir. İlkokulda okuyan müşterek çocuk büyüme çağında olmasından ötürü zaruri ihtiyaçları da doğal olarak artmıştır. Eğitim masrafları alınan iştirak nafakasının karşılayamayacağı ölçüde artmış ve müvekkili zor durumda bırakmıştır.

Davalı taraf çiftçilik yapmakta ve 1.000.000,00 TL’den fazla yıllık geliri bulunmaktadır. Üzerine bulunan taşınır ve taşınmazlar, altında çalışan birçok işçi bulunmaktadır. Aylık orana vurulduğunda 80.000,00 -90.000,00 TL ye tekabül etmektedir. (gerekli yerlere müzekkereler yazılarak, tanıklar ve gerekirse bilirkişi marifetiyle beyanlarımızın doğruluğu teyit edilecektir.)

Davalı, 4721 sayılı Türk Medeni Kanun’un 182. maddesinde güvence altına alınan “Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır…” hükmüne riayet etmemiş, müşterek çocukların tüm sorumluluğunu müvekkilim tek başına üstlenmek zorunda kalmıştır. Davalının fazlaca gelirleri olmasına rağmen, müşterek çocukların ihtiyacını karşılayacak bir iştirak nafakasına hükmedilmemiştir.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2011/9705 Esas 2011/16085 Karar sayılı ilamında; “…Boşanma esnasında iştirak nafakası talep edilmemesi, küçüğün ergin olacağı tarihe dek sürecek olan nafakayı kapsamaz. İştirak nafakası her an doğup işleyen haklardandır. Mahkemece, talebin hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olduğu yönündeki gerekçesi ise yasal dayanaktan yoksun olup kabul edilebilir nitelikte değildir. Bu nedenle, mahkemece; tarafların sosyal ve ekonomik durumlarıyla küçüğün ihtiyaçları dikkate alınıp uygun bir nafakaya hükmedilmelidir… Bozulmasına…” şeklinde karar tesis edilmiştir.

Her ne kadar müvekkil müşterek çocukların ihtiyaçlarını daha iyi bir şekilde karşılamak için var gücüyle çalışsa da gerek ülkemizin gerekse ekonomimizin sıkıntılar içerisinde bulunduğu, zamların ve enflasyonun zirveyi gördüğü şu dönemde müşterek çocukların bakım, iaşe, giyim, hastane ve her tür giderini gereği gibi karşılayamamaktadır. Diğer yandan çok fazlaca geliri de bulunan davalının müşterek çocukların bakım, iaşe, giyim, hastane ve her tür gideri için katkı sunması gerektiği aşikardır. Davalı tarafından verilmekte olan 200’er TL iştirak nafakası müşterek çocukların 3 günlük giderlerini dahi karşılamamaktadır.

Müvekkilin yanında olan müşterek çocuklar için her biri için ayrı ayrı olmak üzere aylık 2500’er TL İŞTİRAK NAFAKASI olarak davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ediyoruz.

Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle müşterek çocukların tüm giderleri için İştirak Nafakasına hükmedilmesi ve davalıdan tahsiline karar verilmesini talebi zorunlu hale gelmiştir.

HUKUKİ NEDENLER : MK. ve ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : 1) Adana Aile Mahkemesinin X sayılı ilamı

2) Kira Kontratı (Müvekkilin aylık X TL kira ödediğinin ispatıdır.)

3) Tanık beyanları(Tanık isim ve adresleri bilahare Sayın Mahkemeye bildirilecektir.)

4) Tarafların sosyal ve ekonomik durumlarının araştırılması, nüfus kayıtları, gelir belgeleri, gerekli görülürse bilirkişi raporu ve her türlü yasal delil.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edildiği üzere;

1-) Dava tarihinden geçerli olmak üzere müşterek çocuk X için aylık 2.500,00 TL. İŞTİRAK NAFAKASI’nın davalıdan alınarak müvekkile ödenmesine karar verilmesini,

2) Dava tarihinden geçerli olmak üzere müşterek çocuk X için aylık 2.500,00 TL. İŞTİRAK NAFAKASI’nın davalıdan alınarak müvekkile ödenmesine karar verilmesini,

3) Dava tarihinden geçerli olmak üzere müşterek çocuk X için aylık 2.500,00 TL. İŞTİRAK NAFAKASI’nın davalıdan alınarak müvekkile ödenmesine karar verilmesini,

4-) Söz konusu nafaka miktarına kararın kesinleştiği tarihi takip eden yıllarda ÜFE oranından az olmamak kaydıyla hakkaniyete uygun olarak artış uygulanmasına,

5-) Yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini Sayın Mahkemenizden Saygılarımla arz ve talep ederim.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir