Aldatma (Zina) Sonucu Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Aldatma veya zina söz konusu olduğunda eşler arasında mal paylaşım nasıl olur? Aldatan eş mal alabilir mi?

Hakim, zina sebebiyle boşanma halinde kusurlu eşin artık değere katılma alacağının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına ya da tamamen kaldırılmasına karar verebilir. Zina sebebine dayalı boşanma davasında kusurlu eşin diğer eşle aynı oranda hak sahibi olması hakkaniyete uygun değildir. Bu nedenle hakime aldatan eşin katılma alacağının azaltılması ya da kaldırılması konusunda takdir hakkı tanınmıştır.

Zina işleyen eşin mal paylaşımında payının azaltılması için tarafların talebinin dahi bulunması gerekmez. Hakim pay azaltmayı kendiliğinden uygular.

Burada önemli nokta şudur; açacağınız boşanma davasında kesinlikle zina boşanma sebebini belirtmelisiniz. Davayı şiddetli geçimsizlik şeklinde açıp dava sürecinde zinayı ispatlasanız dahi dava şiddetli geçimsizlik sebebiyle açıldığından dolayı zina işleyen eşin mal varlığı azaltılmaz.

Aldatan eşin mal paylaşımında daha az mal alacağı nasıl kabul edildi?

Aldatan eşin mal paylaşımından yarı yarıya mal alıp alamayacağı mecliste tartışıldı. MHP temsilcileri zina sebebiyle boşanma hallerinde eşin, edinilmiş mallara katılma rejiminden kaynaklanan alacak hakkına sahip olmaması gerektiğini öne sürdü ve bu görüş meclis tarafından da kabul edildi. Aldatan veya zina işleyen eşin mal paylaşımından hiç veya daha az mal alması hususu mecliste tartışmalı şekilde de olsa kabul edildi ve kanunlaştırıldı.

Aldatan eşin yıllarca sergilediği katkı ve emeğinin zina eylemi gerçekleştirmesi sonucunda yok sayılması oldukça eleştirilen bir durumdur. Çünkü aldatan ve zina işleyen eş aynı zamanda maddi ve manevi tazminat da ödemek zorundadır. Bu durumu eleştirenler; zina işleyen eşin hem maddi-manevi tazminat ödemek zorunda kalması hem de mal paylaşımından daha az mal almasıyla iki kez cezalandırıldığını ve bu durumun da davacı eşin haksız zenginleşmesine yol açtığını ifade etmektedirler.

Bildiğiniz üzere eskiden zina işlemek suç sayılırdı. Daha sonraları ise zina bir suç olmaktan çıkarıldı. Medeni Kanunumuz da zinayı bir şekilde cezalandırmak için maddi ve manevi tazminat haricinde bu eşin mal paylaşımında da daha az mal alması yönünde düzenlendi.

Zina işleyen eşe karşı maddi ve manevi tazminat açılabiliyorken, bu eş mirastan dahi çıkarılabiliyorken bir de bu şekilde bir yaptırımın uygulanması yukarıda da değindiğimiz gibi eleştirilen bir durumdur. Zina işleyen, aldatan eş aynı eylemi yüzünden iki kez cezalandırılmaktadır.

Ayrıca bu maddenin genellikle erkeği koruduğu da söylenebilir. Çünkü mallar genellikle erkeğin üzerinde bulunur ve erkek zina işlese bile mallar zaten kendisi üzerinde bulunduğundan dolayı katılma alacağı davası açması gerekmez.

Her iki eş de birbirini aldattıysa mal paylaşımı nasıl olur?

Her iki eş de birbirini aldatmış, birbirlerine karşı zina işlemiş olabilirler. Böyle bir durumda eşlerin ikisi de kusurlu sayılır. Her iki eşin de zina yapması durumunda mal paylaşımı yarı yarıya yani normal şekilde yapılır.

Hakim zina yapan eşin payını ne kadar azaltılır?

Aldatan eşin mal paylaşımındaki pay oranı azaltılırken hakim adalete uygun davranmalıdır. Hakim eşin payını tamamen kaldırabileceği gibi belli bir oranda kaldırmaya da karar verebilir. Hakim bu kararı verirken zina fiilinin ne zaman başlayıp ne kadar sürdüğünü, kapsamını, ağırlığını, evliliğin süresini, eşin malların alınmasında ne kadar emek harcadığı ve eşlerin karşılıklı kusur durumlarını göz önüne alarak adalete uygun bir karar verir.

Örneğin 30 yıllık bir evlilikte eşlerden birinin 10 yıldır diğer eşi aldattığı ortaya çıkarsa, böyle bir durumda aldatan eşin payının tamamen ortadan kaldırılacağına karar verilir.

Bir başka örnek vermek gerekirse; henüz 1 yıllık evli olan eşlerden birisi alkolün de etkisiyle zina işler ve daha sonra da bu durumdan pişman olduğu anlaşılırsa, aldatan eşin %20 oranında payından bir eksiltme yapılarak geriye kalan %30 payının devam etmesine karar verilebilir. Zaten diğer %50 pay da yarı yarıya paylaşım kuralı gereği diğer eşe aittir.

Aldatma eylemi sadece katılma alacağını mı etkiler?

Eşler arasında mal paylaşımında katılma alacağı haricinde katkı payı ve değer artış payı gibi alacak hakları bulunmaktadır. Aldatma veya zina gibi bir durumda aldatan eşin sadece katılma alacağı payı azaltılır. Katkı payı veya değer artış payı hakları etkilenmez. Örneğin zina işleyen eş evin alınmasında kendisine düğünde takılan altınlarla katkıda bulunmuşsa, eş altınlarla yaptığı bu katkıyı tamamı ile geri alır. Zina işlemiş olması bu hakkını hiçbir şekilde etkilemez.

Eşler daha önceden malların paylaşılması hakkında farklı bir sözleşme yapmışlarsa?

Eşler malların paylaşılmasına ilişkin zina öncesinde farklı bir anlaşma yapmış olabilirler. Bu durumda zina yapan eşin payının azaltılması söz konusu olmaz, çünkü eşler daha öncesinde tüm riskleri göz önüne alarak bir sözleşme yapmıştır ve bu sözleşmeye sadık kalmaları beklenir.


Sonuç olarak zina işleyen ve aldatan eşin mal paylaşımında alacağı pay tamamen kaldırılabileceği gibi belli bir oranda azaltılması da mümkündür. Zina ispatlandıysa hakim aldatan eşin payını en azından bir miktar azaltmak zorundadır. Hiç azaltmamak gibi bir takdir yetkisi kullanamaz.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir