Aile mahkemesi kararında eşlerin kusurlarının neler olduğunu gerekçede tartışarak hangi vakıaları kusur olarak nitelendirdiğini Yargıtay denetimine elverişli şekilde gerekçeli olarak açıklamak zorundadır
“Anayasanın 141/3. maddesi “bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır” buyurucu hükmünü içermektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297. maddesinde de, karann kapsayacağı hususlar aynntılı biçimde belirtilmiş olup, bu maddenin 1. fıkrasının 3. bendine göre; mahkeme kararlannda iki tarafın iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşmadıklan hususlar, çekişmeli konular hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması, ret ve üstün tutulma nedenleri, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebebin açıkça gösterilmesi zorunludur.
Yerel mahkemece, kararında taraflar arasmdaki ceza dosyalan ve Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesinin dosyası gözönüne alınarak davalının ağır kusurlu olduğu belirtilmiş ancak tarafların “kusurlu davranışlarının neler olduğu” gösterilmemiştir.
Yerel mahkeme, dayanılan delillerde yer alan hangi vakıaları kusur olarak nitelendirdiğini Yargıtay denetimine elverişli şekilde gerekçeli olarak açıklamak zorundadır. Bu nedenle, gerekçesiz şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olduğundan bozmayı gerektirmiştir.” (Y2HD, 06.10.2016, E. 2016/17377, K. 2016/13585)
Kaynak: https://www.yargitay.gov.tr/
0 Yorum